滋賀県大津市の別荘分譲地に位置した住宅の設計。南東側に琵琶湖を北西側には比良山を望む自然環境豊かな敷地の中で、外装材の選択は早い段階で杉板貼りに決定していた。外壁は3色に着色しグラデーションパターンを貼ることで、木の質感が抽象化された外壁が立ち現れマッシブな印象を与える。

森側には半屋外のテラスを部屋として内部に入れ込むことで、室内と連続したまとまった外部空間をとることができた。内部には、空や森を注意深く観察した上で決定した窓からガラス越しに森の木々が部屋に取り込まれ、様々な方向に木漏れ日の優しい光をもたらしている。

N-HOUSE

撮影/笹倉洋平

Q&A

LAB

TOP

TOFU is an architecture and interior design unit, which is based in Osaka, Japan. We are proposing the design of housings, shops, gardens,sake breweries,renovation  in various locations.

This residence is located in villa subdivision areas in Otsu,Shiga,Japan. There are  rich natural  environments with Lake Biwa in the southeast and Mount Hira in the northwest, so in the first stage,we have decided to use cedar panels as exterior  materials.   The  exterior  wall is colored  with  three  colors  and attached  gradation patterns, therefore the abstract wood  texture comes and gives us a massive impression.  As  Forest  side,we have arranged a semi-outdoor terrace inside,so that there could have an coherent exterior space.  Also in the living room, we observed the sky and forests around it and we have made graceful sunlights come in various directions through the windows.

TOFU 建築設計事務所/一級建築士事務所

542-0081大阪市中央区南船場2-2-28-610 TEL:06.6282.7000   FAX:06.6282.7007    MAIL:info@tofu-ao.com